Tech- och telefonitrender att hålla koll på under 2021 – Stark Relation trendspanar!

2020 har varit ett utmanande år för många, med ökade krav på teknik och telefoni som möjliggör arbete hemifrån. Den digitala utvecklingen har accelererat och vi blickar framåt med en trendspaning inför 2021 som innehåller expanderat 5G-nät, telefoner utan ingångsportar och artificiell intelligens. Häng med!

 

Telefoner utan portar – trådlös användning

Behovet av sladdar minskar och flera rykten avslöjar att några av de telefoner som lanseras under 2021 blir utan ingångsportar. Att slippa sladdar är frihet, och vi tror att portfria telefoner kommer öka markant under 2021 och att det är här för att stanna.

 

Avancerad mobilkamerateknik

Under 2020 har den vardagliga produktionen av bilder och videoklipp ökat lavinartat, och med detta även kraven på mobilkameror med avancerad prestanda. Det ska vara enkelt att filma och fota högkvalitativt material med mobiltelefonen utan ytterligare utrustning och omfattande insats. Mobilkamerorna har numera välutvecklad teknik kring bildstabilisering, avancerad optik, högupplösta sensorer och makrolinser – vi ser fram emot att följa utvecklingen framåt.

 

5G-nätet blir huvudströmning

I förra årets trendspaning förväntade vi oss att 5G-nätet skulle expandera under 2020, vilket det gjort. Alla operatörer och telefoner kan dock inte erbjuda 5G än, men under 2021 tror vi att de flesta operatörer och telefontillverkare kommer att anamma tekniken för att möjliggöra 5G-användandet. Vi tror att behovet av fler uppkopplade enheter i hemmet, snabbare hastigheter och bättre täckning kommer att snabba på processen för att 5G ska bli det dominerande nätet i Sverige!

 

Mobiltelefonstyrda prylar – Internet of Things

5G-nätet kommer som nämnt möjliggöra utvecklingen av fler internetuppkopplade enheter. Vi siar om allt från element som mäter elförbrukning för att du ska kunna göra mer miljömedvetna val, till självbevattningssystem av dina växter i hemmet eller träningsskor som kan hålla koll på hur många mil du springer i månaden. Internet är (nästan) allt och vi tror att konceptet kring internetuppkopplade enheter kommer expandera och bli en större del av vår vardag i framtiden!

 

Artificiell intelligens (AI) i vardagliga verksamheter

AI har tidigare ansetts som något främmande, eller kanske till och med skrämmande. Idag har allmänheten dock en bredare kunskap kring vad AI innebär, vilket har bidragit till att det är mer normaliserat i den dagliga verksamheten hos många företag. AI möjliggör automatisering av uppgifter och enkel sortering av formulär, samt robotkundtjänst med automatiska svar eller sökningar efter exempelvis order-ID. Vi tror att AI tar en självklar plats på marknaden 2021 i takt med att fler företag får upp ögonen för hur AI kan effektivisera arbetet, minska antalet arbetsuppgifter och minimera riskerna för fel.