Telefonitips inför semestern

Använda telefonen på semester tips

Har du koll på vad som gäller angående telefonikostnader när du är på semester? När du ringer, smsar eller surfar utomlands kan det tillkomma avgifter. Är du förberedd slipper du onödiga kostnader, kolla in våra tips här!

 

Roaming

Begreppet innebär att en användare, oftast automatiskt, kopplas från en teleoperatör till en annan. Det är viktigt att ha ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår om du vill kunna surfa, smsa och ringa från ett annat land.

Om du ringer, smsar eller surfar inom EU behöver du inte betala några extra tilläggsavgifter men det finns begränsningar för varje enskild operatör som kan vara bra att ha koll på. Operatörer har ingen skyldighet att erbjuda roaming i andra länder, kontakta därför din operatör för att kontrollera vad som gäller för just ditt abonnemang i det land du ska åka till!

 

Utanför EU

Utanför EU gäller inte EU:s roamingregler vilket innebär att operatörer kan ta helt andra priser för din telefoni. Du får alltid ett sms innehållande vad som gäller för det land du besöker från din operatör, men för att vara på den säkra sidan – kolla med din operatör vad som gäller! Några exempel på länder som inte regleras av EU:s roamingavtal är Bosnien, Turkiet, Thailand och Israel.

 

Tänk på säkerheten av trådlösa nätverk

Det är inte ovanligt att man kopplar upp sig på gratis nätverk när man besöker olika restauranger, caféer eller hotell i andra länder. Det är viktigt att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du ansluter dig till, var noga med att läsa igenom villkoren innan du accepterar. När du är uppkopplad mot ett publikt trådlöst nätverk bör du även vara försiktig med överföring av känslig information.

 

Tips inför semester

  • Om du är i ett land och befinner dig nära gränsen till ett annat land bör du vara extra uppmärksam på roamingen
  • Vissa appar använder sig automatiskt av datatrafik, stäng av dessa i din telefon
  • Roamingreglerna gäller endast i markbundna nät, se upp för detta om du är på en båt till exempel!
  • Dubbelkolla med din operatör innan du reser utomlands hur det ser ut för just din telefoni i just det land du ska semestra i!

 

Ha en underbar semester!